Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Rigyác természeti értékeiA Zalai-dombság Magyarország nyugati határszélén elterülő középtáj.
A tájra gondolva írta Ruffy Péter 1972-ben:

"Ezernyi völgy. Ezernyi hajlat, ezernyi domb, ezernyi
erdősziget. Ezernyi hajlék, fehér présházak,
vasalt ajtajú öreg borospincék, tündérnyi
völgyhajlatok…fekete rigó füttye hinti be a tájat.
A tájat mely hasonlíthatatlan.
A tájat, amely egyedülvaló."Védett természeti terület a rigyáci fás legelő, melynek védelmét 1976-ban a Zala Megyei Tanács a 32745 sz. rendelettel biztosította. A védett terület Rigyác községtől északkeletre az Öreg-hegy szőlői és a Felső-mező erdői közt helyezkedik el. A múlt században még zárt bükkös volt itt, melyet a fák kiirtása után legelőként hasznosítottak: elsősorban sertésmakkoltatásra.

A településközeli Imre-hegyen és Öreg-hegyen szőlőművelés folyik. Az Öreg-hegyen megtalálhatók a hagyományos és jellegzetes boronapincék is. A falut övező erdőkben jelentős a vadállomány, a közelben található Szuloki-forrás kedvelt kirándulóhely.
Az erdészet építette ki a meghagyott öreg bükkfákkal szegélyezett mély szurdokvölgyben található forrást, amit az aszfaltos úton észak irányba tovább haladva tudunk felkeresni. Segítség a könnyebb eligazodáshoz a térképcentrum hagyományos és műholdas térképe a faluról.
Ha biztos akar lenni abban, hogy szép időben érjen a kirándulása szinhelyére nézze meg a meteorológiai előrejelzést.
Valaha a környéken hatalmas bükkösök voltak. A tervszerű erdőgazdálkodás garancia arra, hogy 50 - 60 év múlva ismét a nagyra növő bükkfák között a természet templomában járhatunk majd.

Kedves Látogatónk! Amennyiben észrevétele van a honlappal kapcsolatban, kérem, hogy az alábbi címen jelezze:
galerzsebet(kukuc)nagykar(ponthu)
Gál Erzsébet