Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Rigyác épített értékei



Rigyác szépen gondozott település, épített értékei közül a római katolikus templom műemlék jellegű épület és a Benyovszky-kastély. Tervezze meg kirándulását, a Benyovszky-kastély ingyen megtekinthető, jelenleg gyermekotthon működik benne. A kastély magasból
Rigyác egy 1962-es felvételen.
A köztemetőben 1993-ban az I. és II. világháborúban elesettek tiszteletére emlékművet avattak, melynek fekete márványtábláján az elhunytak neve olvasható.
Sok szépen karbantartott és felújított régi házat is láthatunk még a faluban, ha ellátogat erre a linkre további képeket nézhet meg.

Amikor 1762-ben a rigyáci templomot fölszentelték, Szent Anna pártfogásába ajánlották az Isten házát és a falu népét.
A templom alatt van a kripta, amelyet 1910-ben palini Inkey Kálmán özvegye kamjonkai Szemző Lujza építtetett.

Zala megye múzeumaiból címmel Kerecsényi Edit (1927-2006) múzeumalapító, etnográfus és régész tiszteletére díszkötetet adott ki a Zala megyei Múzeumok Igazgatósága. A képekkel illusztrált könyvben bemutatják az Eszteregnye és Rigyác határában talált Balaton-Lasinja kultúra lelőhelyeit.
Rigyác nyugati határában, az Újkúti-patak keleti oldalán húzódó dombhát lankáján terül el a lelőhely.

Mint a legtöbb zalai falunál itt is nagy kiterjedésű szőlőhegy övezi a települést. Ahol csodálatos kirándulásokat lehet tenni és a zalai emberek vendégszeretete is megmutatkozik.A község értékes népi építészeti emlékekkel rendelkezik, de boronapincékből és a présházak faragott, főfás préseiből mára hírmondó is alig maradt.

Itt egy Rigyác faluból származó falusi életképet láthatunk. A bálványos borsajtók különböző változatainak (gúzsos, garatos, kősúlyos, láncos, medveprés) elterjedtek, közülük a Magyar Néprajzi Lexikon szerint Rigyácon gúzsos prés volt fellelhető
Kedves Látogatónk! Amennyiben észrevétele van a honlappal kapcsolatban, kérem, hogy az alábbi címen jelezze:
galerzsebet(kukuc)nagykar(ponthu)
Gál Erzsébet

Insert failed. Could not insert session data.